Rusaliile

ElGrecoPentru ca se apropie Sarbatoarea de Rusalii, una dintre cele mai importante din calendarul crestin, iata cateva minunate picturi din sec X-XVI, avand ca tema Pogorarea Sfantului Duh!

Istoria Rusaliilor

Initial Rusallile au fost un rit al fertilitatii. Purta numele Shavu’ot sau „Sărbătoarea săptămânilor” si era o sărbătoare agricolă, în care evreii se bucurau si ofereau din roadele pământului. Mai târziu, ajunge o aniversare a Legământului care fusese încheiat la 50 de zile de la ieșirea din Egipt.

Peste această sărbătoare s-a suprapus sărbătoarea pogorârii Sfântului Duh. Potrivit scrierilor Noului Testament (Faptele Apostolilor 2, 1-11), coborarea Sfantului Duh asupra ucenicilor lui Iisus Hristos din Nazaret a avut loc chiar în ziua de Shavu’ot, la 50 de zile de la învierea lui Iisus. De aceea Rusaliile mai poartă numele de Cinzecime sau Pentecost, de la grecescul penticosti imera, care inseamna 50 de zile. Denumirea din lb. romana derivă din lat. Rosalia, de la Paștele trandafirilor – o alta denumire a zilei de Shavu’ot.

Când Imperiul Roman a devenit creștin, această sărbătoare, la fel ca multe altele, a trecut printr-un fenomen sincretist, fiind “crestinata”, în sensul ca a primit o semnificație creștină, suprapusă peste vechiul sens, iar in timp, semnificatia si motivele inițiale au fost date uitării.

Semnificatie religioasa

La fel ca Rusaliile evreiesti, sarbatoarea crestina are legătură cu Legământul, fiind o sărbătoare a încheierii lăuntrice a Noului Legământ al harului și iubirii, prin coborârea Sfântului Duh. Rusaliile reprezintă și consacrarea solemnă a Bisericii întemeiate de Iisus Hristos. Duhul Sfânt nu este dăruit numai Bisericii în ansamblu, ci și fiecărui creștin în parte, cu darurile sale. Minunea Rusaliilor de la Ierusalim se continuă în Biserică, aducând rod în taina Sfântului Mir. De aceea, Rusaliile sunt și o sărbătoare de mulțumire pentru harul Mirului.

Sarbatoarea creștina are mai multe semnificatii religioase, pe langa cea legata de coborarea Sfantului Duh, cum ar fi: revărsarea eshatologică a Duhului Sfânt (cf. Ioel 3, 1-5, citat de Petru în cuvântarea sa din Fapte 2), încununarea Paștelui lui Hristos prin revărsarea Duhului asupra apostolilor, adunarea comunității mesianice potrivit profețiilor, deschiderea Bisericii către toate popoarele si inceputul misiunii.

Rusaliile in Pictura

Iata cateva tablouri avand ca subiect Coborarea Sfantului Duh si Sarbatoarea de Rusalii, pictate de Titian (Tiziano Vecellio, 1488 – 1576), El Greco (Doménikos Theotokópoulos, 1541 – 1614), Ducio (Duccio di Buoninsegna 1255 -1319), Jean Bourdichon (1457 – 1521) si un pictor necunoscut din Augsburg (sec X):

This slideshow requires JavaScript.

Articol din seria Scoala Tabere cu Suflet | Lectia de Religie

Sursa: wikipedia .org, idlespeculations-terryprest.blogspot .ro