Inaltarea Domnului

InaltareaGiottoAstazi crestinii ortodocsi sarbatoresc inaltarea la cer a Domnului Isus Hristos, la 40 de zile de la Inviere.

Iata pasajul despre Inaltarea Domnului din Faptele Apostolilor:

În timp ce se afla laolaltă cu ei, le-a poruncit astfel: „Să nu vă îndepărtaţi de Ierusalim, ci să aşteptaţi promisiunea Tatălui, despre care aţi auzit de la Mine. Căci Ioan a botezat cuapă, dar voi, nu după multe zile, veţi fi botezaţi cu Duhul Sfânt.“
Prin urmare, atunci când s-au strâns laolaltă, ei L-au întrebat: “Doamne, în vremea aceasta vei restaura împărăţia lui Israel?”
El le-a răspuns: “Nu este treaba voastră să cunoaşteţi vremurile sau momentele pe care Tatăl le-a aşezat prin propria Sa autoritate. Voi însă veţi primi putere atunci când va veni Duhul Sfânt peste voi şi-Mi veţi fi martori în Ierusalim, în toată Iudeea, în Samaria şi până la marginile pământului.”
După ce a spus aceste lucruri, Isus a fost înălţat şi, în timp ce ei se uitau, un nor L-a luat dinaintea ochilor lor. Şi cum priveau ei spre cer, în timp ce El pleca, iată că li s-au înfăţişat doi bărbaţi îmbrăcaţi în haine albe, care le-au zis: „Bărbaţi galileeni, de ce staţi şi vă uitaţi spre cer?! Acest Isus, Care a fost luat în cer de la voi, va veni în acelaşi fel în care L-aţi văzut mergând spre cer.“

Sarbatoarea Inaltarii Domnului mai este denumita si Ispas sau Pastele Cailor.
Ispas este un personaj mitic care ar fi asistat la Inaltarea Domnului si la ridicarea sufletelor mortilor la cer. Pentru ca Ispas ar fi fost un om vesel, credinciosii cauta sa fie si ei bine dispusi de ziua acestuia. In Muntenia, Oltenia si Moldova, Ispas este praznuit ca un adevarat sfant si ca patron al casei.
De Ispas se savarseau sacrificii sangeroase, mielul apare din nou, ca si la Pasti, se taia varful cozilor vitelor cornute, se tineau targuri si nedei, cum este renumitul Targ de Fete de la Blaj.

Traditia spune ca astazi, de Ispas, pentru un ceas din intregul an, caii se satura in sfarsit de pascut iarba. De aici si numele de Pastile Cailor sau Joia Iepelor. In aceasta zi, caii erau slobozi sa pasca pe unde doreau, iar boii si juncanii se urcau la pasunea alpina. In vechime, sarbatoarea Pastile Cailor a fost o zi a soroacelor, termen-limita cand se incheiau sau se lichidau diferite intelegeri si afaceri intre oameni. Spre deosebire de Sangiorz (23 aprilie) si Samedru (26 octombrie), care sunt sarbatori ale sorocului cu data fixa in Calendarul popular, Ispasul are data mobila de celebrare, care poate varia, de la un an la altul, cu un numar mare de zile.
Din acest motiv, functia de soroc a sarbatorii s-a diminuat treptat si a capatat un inteles peiorativ. Astazi, zicala la Pastile Cailor inseamna a nu inapoia ceea ce ai imprumutat, a amana pana la Sfantul Asteapta, a nu te tine de cuvant.
Din legendele nativitatii si din unele colinde, sensul depreciativ al sarbatorii ar avea originea in blestemul cailor, animale nerumegatoare si in permanenta nesatule, de catre Maica Domnului, care ar fi fost deranjata de tropotul, nechezatul si rontaitul nutretului in timpul nasterii Domnului Iisus in ieslea din grajdul lui Craciun.

InaltareaGiotto

Articol din Scoala Tabere cu Suflet | Lectia de Religie

Sursa: Wikipedia, Jurnalul .ro
Foto: Giotto, Ascensione di Gesù 1304 – 1306, Cappella degli Scrovegni, Padova

Leave a comment