Aventuri in Valea Lomului

TabereCuSuflet204Dupa coborarea de pe Valea Priponului, Weekendul de Aventuri a continuat cu o tura la sud de Dunare, in care am mers cu bicicleta prin canionul Lomului, am explorat pesteri si am descoperit noi biserici rupestre!

Pentru cei care iubesc Aventura, nu exista perioada mai darnica precum Primavara šŸ™‚ A doua zi dupa ce am coborat in rapel si pe schiuri Valea Priponului, ne-am luat bicicletele si am plecat in Bulgaria!

Primul obiectiv a fost Pestera Orlova Chuka, a doua ca marime din Bulgaria. De pe faleza de deasupra pesterii am admirat spectaculosul Canion al Lomului, apoi am coborat scarile de piatra pana la intrarea in grota unde am fost preluati de ghid. Ca de obicei, turul pesterii a facut toti banii, ghidul creind un adevarat spectacol de muzica si culoare!

De aici am plecat spre Ivanovo, unde ne-am cocotat pe stanca si am vizitatĀ  Biserica Fecioarei Maria si am admirat frumoasele frescele din sec.XIII, atat de bine pastrate incat biserica a fost declarata mounument UNESCO.

Dupa ce am coborat de la biserica am mancat pe malul apei la umbra copacilor imbracati in liane. Apoi ne-am suit pe bicicleta, am traversat raul si am parcurs in tihna, traseul bisericilor rupestre. De obicei aveam ca obiectiv sa ajungem la Cetatea Cerven, aflata la 20 km distanta, asa ca mai tot timpul ne grabeam. Acum insa nu ne-am propus decat sa ne simtim bine si sa exploram pe indelete grotele si bisericile rupestre. Si asta am facut:)

Prima oprire a fost la Biserica Schimbarea la Fata. Dupa o urcare asidua prin vegetatia deasa si printre stancile razlete, am ajuns la pridvorul larg. Biserica nu are picturi pastrate, insa am gasit o galerie ce ducea in inima muntelui, pe care am parcurs-o luminandu-ne calea cu lanternele pana la o incapere in care puteai intra doar daca te strecurai printr-o trecere minuscula. Copiii au intrat totusi si au vazut ca se putea continua pe un horn ascendent. Nu aveam echipament speo asa ca am lasat continuarea explorarii peĀ  data viitoare si am pornit catre urmatoarea biserica, cea care poarta numele Sf.Teodor.

Biserica Sf.Teodor nu pare atat de spectaculoasa la prima vedere, insa am descoperit ca, de fapt, este mult mai mare si mai impresionanta decat credeam. Are doi pereti pe care se pastreaza unele dintre cele mai frumoase fresce din vale, pe unul fiind un acoperis de lemn pentru protectie. Copiii au gasit o galerie prin care se poate evita accesul dificil dintre etaje, iar Ovi a descoperit o trecere care ne-a condus catre alte 3 camere precum si o noua intrare!

Nu am mai mers mult cu bicicleta si am dat de Baptisteriu. Am urcat podul de lemn si am explorat 3 niveluri, escaladand pereti expusi si trepte sapate in piatra. La nivelul cel mai de sus am vazut cele doua gropiĀ  sapate in podea, de forma regulata, despre care arheologii spun ca au fost cristelnite. Copiii au gasit si o galerie ce urca spre al patrulea nivel, insa ne trebuia echipament de alpinism pentru acces, asa ca am lasat explorarea pe o alta data!

Intr-un intrand umbros precum un golf in mijlocul stancii, am dat de cea de a patra biserica rupestra – Capela Gospodev Dol sau “Groapa lui Dumnezeu”. Am vazut frescele minunate, pastrate pe tavan, apoi am plecat catre ultima biserica.

Cea mai mare dintre cele cinci biserici rupestre de pe malul drept al Lomului, in dreptul localitatii Ivanovo, seste Biserica Sf. Arhanghel Mihail. Se intinde pe nu mai putin de 50 de metri lungime, si are 3 etaje, din care doar unul este accesibil. Am urcat in capela bisericii si am vazut o fresca minunata, ce ii infatiseaza pe cei 12 apostoli. Culorile sunt atat de vii de parca au fost pictate ieri!

Dupa vizita la cele 5 manastiri, ne-am intors pe un traseu diferit, ocazie pentru a pedala un pic si a vedea o multime de animale salbatice: o vulpe, un fazan si o broasca testoasa:)

A fost o tura minunata, in care copiii s-au simtit in al noualea cer! Pentru ei a fost un fel de Indiana Jones, in care au traversat pasaje imposibile, au explorat galerii secrete si s-au bucurat din plin de tot ce au intalnit:)

Iata un film si cateva poze:

Foto: Tabere cu Suflet

2 thoughts on “Aventuri in Valea Lomului

Leave a comment