Tabara de Echitatie – La Castel

TabereCuSuflet2069Dupa orele de echitatie am vizitat Castelul Szentkereszty si ne-am plimbat prin frumoasele sale gradini, iar seara am avut Talent Show:)

Castelul Szentkereszty este situat pe un domeniu impresionant, la marginea satului Arcus. A fost pe rand resedinta nobiliara, CAP, tabara de sculptura, casa de vacanta pentru Ceausescu, Centru Cultural, iar acum a fost retrocedat mostenitorilor dupa un lung proces.

Castelul are o poveste interesanta. Fiecare proprietar prin mâna căruia a trecut conacul, şi-a lăsat amprenta asupra elementelor arhitecturale, actuala înfăţişare rezultând după o diverse modificări, renovări şi adăugiri.

Menţionat documentar pentru prima dată în 1773, castelul s-a aflat in posesia familiei Daniel, care detinea si Castelul din Vârghiş pe care il vom vedea saptamana viitoare, in Tabara Transilvania pe 2 Roti. Castelul a fost cumpărat de contele Kálnoky, care detinea Castelul de la Miclosoara, pe care de asemenea il vom vedea saptamana viitoare, in Tabara Transilvania pe 2 Roti. După moartea contelui, în 1844, moşia a rămas soţiei, Anna Haller, care s-a recăsătorit cu baronul Zsigmond Szentkereszty (de unde şi numele castelului). Împreună, s-au ocupat de extinderea conacului şi se presupune că Anna ar fi fost responsabilă de amenajarea şi îngrijirea parcului dendrologic.

Castelul din Arcuş a apartinut apoi fiului baronului, Béla Szentkereszty, căsătorit cu Maria, fiica puternicelor familii Florescu şi Bibescu. Mişcare inteligenţă de altfel, căsătoria aducând o avere şi mai mare în rândul neamului Szentkereszty şi permiţându-le financiar să adauge etajul conacului şi să îmbogăţească arhitectura interioară.

Ultima schimbare la faţă i s-ar atribui baronul maghiar Béla Szentkereszty cel tanar, care i-a definitivat stilul neobaroc cu accente renascentiste. A fost ultimul proprietar de drept al domeniului şi a murit în 1944, în condiţii niciodată elucidate.

O dată cu noul regim din 1945, castelul a trecut în rezerva statului şi aici au funcţionat, pe rând, un orfelinat, şcoală de mecanici agricoli, sediu CAP. Comuniştii au distrus piesele de mobilier din interior şi au reamenajat castelul, după placul lui Ceauşescu, care l-a vrut casă de vacanţă. Ca multe alte foste ansambluri nobiliare râvnite de Ceausescu şi transformate în cabane de vânătoare sau reşedinţe de weekend, Castelul Arcuş a fost desfigurat, restructurat, ca mai apoi să nu-l găzduiască pe dictator niciodată, după spusele localnicilor. Din aceasta perioada dateaza baia cu mozaic suflat cu aur, folosită într-o expoziţie cu tematică kitch, organizată acum ceva timp în interiorul castelului.

După revolutie, castelul a devenit centru cultural sub patronajul Ministerului Culturii. Până nu demult, se organizau aici baluri, spectacole de teatru, concerte, galerii de artă, găzduind importanţi jucători ai scenei, artei şi culturii româneşti.

Astazi castelul nu poate fi vizitat, cu exceptia parcului dendrologic, fiind revendicat si castigat de un moştenitor al fostului proprietar, care locuieşte în Africa de Sud.

Foto: Tabere cu Suflet